Παραμύθι και Ειδική Αγωγή

H ολόπλευρη αρµονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοπνευµατικών δυνάµεων των µαθητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωµένες προσωπικότητες και να ζήσουν δηµιουργικά (N.1566/85, άρθρο 1, παρ.1, ΦΕΚ303/Β και ΦΕΚ 304/Β, 13-3-2003″. Aυτός είναι ο στόχος των αναλυτικών προγραμμάτων που επιτυγχάνεται σίγουρα μέσα από τον κόσμο του παραμυθιού. Ένα φανταστικό δημιούργημα κειμένου μπορούμε να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες και δυνατότητες του μαθητή μας και να του μάθουμε διάφορα πράγματα έχοντας ως βάση. Επιπλέον ένα παραμύθι ερεθίζει πιο εύκολα το ενδιαφέρον και ξεφεύγει από το πληκτικά βιβλία σχολείου. Πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί γιατί κάθε περίπτωση χρήζει μοναδικής αντιμετώπισης.

 

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΦΡΟΥΤΟΙΣΤΟΡΙΑ

 

…. Η σκέψη σου να πετάει, να μπαίνει μέσα στα σύννεφα, πάνω από αυτά, κάτω από τη θάλασσα, να περπατάει σε λίμνες, να μπορεί να ακουμπάει την φλούδα των κορμών και να ακούει ακόμη και τον ήχο ενός φύλλου που πέφτει….  Αυτά μου είπε η μητέρα μου και με βοήθησε να βλέπω την ομορφιά του φανταστικού που δημιουργεί χαμόγελα σε κάθε παιδί και σε κάθε μεγάλο που νιώθει παιδί…. Μαμά σε ευχαριστώ που μέσα από ένα χαρτί και ένα μολύβι με έμαθες να εκφράζομαι.

 

 

Κάποτε σε μία μεγαλούπολη που όλα μπορούν να συμβούν έγινε τούτο το γεγονός. Κανείς δεν το ξέρει παρά μόνο το μικρό αγόρι που το είδε με τα μάτια του και φυσικά εγώ και σεις, αλλά προσέξτε μην το μαρτυρήσετε πουθενά γιατί είναι μυστικό.

Βρισκόμαστε σε ένα σπίτι κλασικής μορφής, με κάπως παλαιά έπιπλα, όλα φτιαγμένα από ξύλο πεύκου. Εμείς όμως τώρα θα μπούμε στην κουζίνα, εκεί θα ενεργήσουμε, εκεί θα εξελιχθεί η παράξενη ιστορία μας. Μα τόση ώρα μιλάμε για ένα σπίτι, αλλά όχι για ένα τυχαίο αλλά βρισκόμαστε στο σπίτι του μικρού μας ήρωα του Τριαντάφυλλου.

 

Ο Τριαντάφυλλος είναι ένα ψηλό παιδί, πολύ ζωηρό και χαρούμενο. Τα μάτια του είναι μεγάλα και πράσινα, τα μαλλιά του είναι καφετιά με πλούσιες μπούκλες. Ο Τριαντάφυλλος είναι ένα ξεχωριστό αγόρι, είναι πολύ καλός μαθητής και ο καλύτερος στα αθλήματα, κυρίως στο ποδόσφαιρο. Έχει δύο καλούς φίλους την Άννη και τον Μιχάλη. Είναι μοναχοπαίδι και αυτό τον κάνει ζηλευτό στην τάξη γιατί δεν έχει μεγαλύτερα αδέρφια να του φωνάζουνε ή να του παίρνουνε τα πράγματα αλλά δεν έχει και μικρότερα για να πρέπει να τα προσέχει όλη την ώρα. Έχει φόβους σαν μικρός, φοβάται τα τέρατα.

Σήμερα ξημέρωσε Σάββατο και ο ήρωας μας έχει ξυπνήσει. Αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι της κουζίνας και παίρνει το πρωινό του μαζί με τους γονείς του. Οι γονείς όμως μόλις τελείωσαν το πρωινό τους και τώρα ετοιμάζονται να φύγουν γιατί έχουν δουλειές στην πόλη. Ο Τριαντάφυλλος στέκεται σκεπτικός για λίγο, κάτι θέλει. Μμμμ! Σκέφτεται  ένα κόκκινο δροσερό μηλαράκι, αυτό τραβάει η ψυχούλα του. Δεν το σκέφτεται άλλο, τρέχει προς το ψυγείο, φτάνει, τεντώνει το χέρι του για να ανοίξει την πράσινη πόρτα του. Ψάχνει να βρει τα μήλα, διαλέγει το πιο κόκκινο, το πιο ζουμερό, το πιο λαχταριστό! Και εκεί που πάει να το δαγκώσει, το μήλο μιλά!

-Μη! Μη! Μη με φας.

ο Τριαντάφυλλος χλομιάζει και προσπαθεί να ηρεμίσει.

– Εεεε! Τι έπαθες και κόντεψες να πέσεις?

– Είναι απίστευτο που μου μιλάς!

– Ηρέμησε και γω θα σου πω ένα μεγάλο μυστικό.

Ο Τριαντάφυλλος άρχισε να νιώθει καλύτερα και με πιο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τη λαχτάρα της περίεργιας λέει:

–  Θέλω πολύ να μου πεις γι αυτό το μυστικό!

Και τότε το μήλο ευχαριστημένο που θα παραμείνει κόκκινο και τραγανό αρχίζει να του αποκαλύπτει:

–          Υπάρχει μια μυστική χώρα κάτω από τη γη και κανείς δεν το γνωρίζει. Αυτή η χώρα είναι κάτω από το σπίτι σου και του έδειξε μια καταπακτή στο υπόγειο του σπιτιού. Εκεί κάτω υπάρχουν φρούτα που μιλάν, δέντρα που παίζουν μπάσκετ, πάρα πολλά παιχνίδια που δεν έχετε στον κόσμο σας. Ακόμη υπάρχει ένα δράκος που φρουρεί έναν αμύθητο θησαυρό και κανείς δεν μπορεί να τον πλησιάσει.

Ο Τριαντάφυλλος σκέφτηκε για λίγο και ρώτησε μετά ξανά απορημένος,

–          Και εσύ πως βρέθηκες στο σπίτι μου?

–          Μας κυνήγησε εμένα και τα άλλα φρούτα ο δράκος και έτσι βγήκαμε από την καταπακτή.

–          Και τα άλλα φρούτα που είναι τώρα;

–          Εγώ μπήκα στο ψυγείο από τον φόβο μου! Κάποια άλλα κρύφτηκαν σε μια παλιά φρουτιέρα.

(τμήμα από το παραμύθι μου «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΦΡΟΥΤΟΙΣΤΟΡΙΕΣ»)

 

Το άρθρο υπογράφει η Σπύρου Γεωργία

Comments are closed.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Ειδική Αγωγή = Εξατομικευμένο Πρόγραμμα

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ