Παραμύθι και Ειδική Αγωγή

H ολόπλευρη αρµονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοπνευµατικών δυνάµεων των µαθητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωµένες προσωπικότητες και να ζήσουν δηµιουργικά (N.1566/85, άρθρο 1, παρ.1, ΦΕΚ303/Β και ΦΕΚ 304/Β, 13-3-2003″. Aυτός είναι ο στόχος των αναλυτικών προγραμμάτων που επιτυγχάνεται σίγουρα μέσα από τον κόσμο του παραμυθιού. Ένα φανταστικό δημιούργημα κειμένου μπορούμε να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες και δυνατότητες του μαθητή μας και να του μάθουμε διάφορα πράγματα έχοντας ως βάση. Επιπλέον ένα παραμύθι ερεθίζει πιο εύκολα το ενδιαφέρον και ξεφεύγει από το πληκτικά βιβλία σχολείου. Πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί γιατί κάθε περίπτωση χρήζει μοναδικής αντιμετώπισης.

Περισσότερα… »

Επιπτώσεις της Διάσπασης Προσοχής

Οι επιπτώσεις των μαθησιακών δυσκολιών ανιχνεύονται σε διάφορα πεδία όπως το ψυχολογικό, το οικονομικό, το εκπαιδευτικό, το επαγγελματικό και το κοινωνικό.  Συνέπειες που αφορούν το κράτος, την οικονομία, τον οικογενειακό χώρο και τους παιδευτικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Περισσότερα… »

Ανοξία Βρεφών και Αναπηρίες

Όταν η μητέρα κυοφορεί ενδέχεται το βρέφος να υποστεί προγεννητική ανοξία με το ενδεχόμενο αυτό να υπάρχει και περιγεννητικά, λόγου χάρη ανωμαλίας του γεννητικού σωλήνα που στενεύει και δυσκολεύει το βρέφος να βγει. Και στις δύο περιπτώσεις το βρέφος αδυνατεί να λάβει οξυγόνο.

Περισσότερα… »

Σύνδρομο Rett

Αυτός που κατέγραψε αρχικά τα χαρακτηριστικά της διαταραχής ήταν ο Andrea Rett. Η διαταραχή rett είναι νευρολογική με ανωμαλία στο χρωμόσωμα Χ και συμβαίνει μόνο σε κορίτσια.
Περισσότερα… »

Τραυλισμός

Τραυλισμός είναι μία διαταραχή της κινητικότητας της ομιλίας. Κάτι τέτοιο επηρεάζει τον ρυθμό της ομιλίας και επιβραδύνει την επικοινωνία. Βάσει κριτηρίων DSM-IV για να χαρακτηριστεί ένα άτομο με τραυλισμό θα πρέπει να ισχύει ένα από τα κάτωθι:

Περισσότερα… »

ΔΕΠ-Υ και Διαταραχές Διατροφής

Μία έρευνα η οποία προέρχεται από την Ψυχιατρική και Ψυχική Υγεία στο Bellvitge, Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών (IDIBELL) καθώς και την Μονάδα Διατροφικών Διαταραχών Συμπεριφοράς του Bellvitge Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την στήριξη του Τμήματος Ψυχιατρικής του Vall d Herbon Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι δημοσιευμένη ηλεκτρονικά στο περιοδικού BMC Psychiatry .

Περισσότερα… »

Σύνδρομο Klinefelter

Το παρόν σύνδρομο συναντάμε σε αγόρια και ενώ το χρωμόσωμα φύλου ανδρών είναι ΧΥ στο σύνδρομο Klinefelter προστίθεται
Περισσότερα… »

Δυσγραφία

Δυσγραφία από το πρόθεμα δυσ- που σημαίνει γίνεται κάτι με δυσκολία και το ρήμα γράφω. Επομένως γίνεται ήδη φανερό και ανακαλύπτουμε από μόνοι μας ότι η δυσγραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που αφορά τη γραφή. Ας γίνει κατανοητό ότι ένα κακογραμμένο κείμενο δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει Δυσγραφία καθώς για παράδειγμα προς χάριν αστεϊσμού θα έπρεπε σχεδόν όλοι οι γιατροί να πάσχουν από Δυσγραφία.
Περισσότερα… »

Παρερμηνείες για τον Κώδικα της Braille

Το πρώτο που παρεκκλίνει ως μύθευμα είναι η υποτιθέμενη υψίστου βαθμού δυσχέρεια και καταπόνηση αναφορικά με την μάθηση της Braille. Ωστόσο στις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης, ένα παιδί απορροφά και μαθαίνει εύκολα ανάγνωση και γραφή. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι

Περισσότερα… »

Πολυδιψία

Η Πολυδιψία όπως μαρτυρά και το όνομα του όρου είναι η υπέρμετρη δίψα που εμφανίζει ένα άτομο. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υπάρξει και να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενδέχεται να είναι σύμπτωμα διαβήτη αλλά

Περισσότερα… »

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Ειδική Αγωγή = Εξατομικευμένο Πρόγραμμα

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ